Rechtsaf De Hoek Om

Jan Living, 22.03.2018

180322 Jan Living

Tel de sterren aan de Friese hemel, schuif aan bij de hip & happening in Rotterdam, reis foodies achterna richting Antwerpen: een uurtje tuffen en je bent een weekend helemaal weg. Heb je maar één nacht?  Ook dan weten wij raad. Dit zijn by far de leukste adressen! 

TEKST STEPHANIE PANDER

ANTWERPEN

SLAPEN 

Het weekend Antwerpen begint met inchecken bij Hotel Pilar, een gloednieuw boetiekhotel aan de statige Leopold de Waelplaats, pal tegenover het Museum voor Schone Kunsten. Pilar is ‘het kind’ van interieurarchitect Sam en hotelier Christophe. Zeventien kamers in een statig hoekpand in wat op dit moment misschien wel een van de leukste buurten van Antwerpen is: Het Zuid. De grande suite met een houten vloer en hoog plafond is perfect voor het hele gezin. ’s Morgens kun je ontbijten in de gezellige Foodbar beneden. Neem vooral de homemade granola met yoghurt. Ben je verliefd op het interieur? In de kleine shop naast de Foodbar verkopen ze diezelfde kussens, plaids en keramieken vazen die op je kamer staan. Tweepersoons kamer vanaf € 95, grande suite vanaf
€ 185, hotelpilar.be 

STRUINEN 

Vanaf het hotel loop je in 8 minuten naar de Kloosterstraat. Vooral op zaterdag is dit de leukste straat van Antwerpen om vintage en antiek te shoppen. Voor mode wandel je vanaf de kop van de Leopold de Waelplaats de Volkstraat in. Die gaat over in de Nationalestraat. Ben je ’s zondags ook in de stad, teken dan in voor de Family Sunday in het restaurant van Graanmarkt 13. Graanmarkt 13 is een bijzonder huis in hartje Antwerpen. Het is het geesteskind van Ilse Cornelissens en haar man Tim Van Geloven. ‘Wat als we nou eens een winkel openden met alleen maar spullen die we zelf mooi vinden?’, dacht het stel. Dat werd dus de mooiste zaak van Antwerpen. Boven de winkel richtten zij een appartement in waar zij aanvankelijk zelf gingen wonen, maar dat tegenwoordig te huur is. In het souterrain vind je het restaurant waar chef Seppe Nobels het voor het zeggen heeft. Op zondag kun je de hele dag (van 10.00 tot 18.00 uur) aanschuiven aan lange tafels voor ontbijt, brunch of late lunch. Toen wij er waren, was er een selfservicebuffet met knisperende salades, geroosterde groenten, grootmoeders roastbeef en zelfgebakken taarten. Een plek om lekker lang te blijven hangen. Op zondag is de winkel helaas gesloten. 
graanmarkt13.com

ETEN

De plek in Antwerpen waar op dit moment het meest aan de hand is, is PAKT. Dat ligt in het Groen Kwartier aan de rand van de stad – eigenlijk is het al gemeente Berchem. Creatieve bedrijven en culinaire hotspots hebben zich afgelopen jaar gevestigd in de oude pakhuizen. Niet alleen The Jane van Sergio Herman, maar ook de pizzabakkers van Standard zitten er. Zij bakken zuurdesempizza’s die ze beleggen met groenten en verse kruiden uit de moestuin op het dak van het gebouw. Als je je tussen 17.00 en 18.00 meldt voor een Aperol Spritz, serveren ze er Italiaanse antipasti bij. Het oogt allemaal lekker industrieel en het is ook een superplek om te lunchen. Zeker met mooi weer, want de omgeving is hier heerlijk groen. In de daktuinen van PAKT worden ook rondleidingen gegeven. 
standardpizza.be en pakt-antwerpen.be